Про лікувальне голодування. Аргументовано і з залученням власного досвіду

Два випадки лікувального голодування

Розповідаю про себе. Перший випадок

На початку січня 2019 роки перед початком Різдвяних свят чотири дні була температура 37.8 - 38.4, суб'єктивно відчувалися хрипи в легенях, нежить, слабкий кашель, загальна слабкість. Оскільки починалися святкові дні, реальних варіантів було два: виклик додому машини швидкої допомоги або самолікування. Для екстреної медичної допомоги здавалося підстав недостатньо. Самолікування уявлялося проблематичним, адже не була встановлена природа / збудник такого стану - бактеріальна, вірусна, грибкова. У підсумку вирішив випробувати на собі вплив сухого голодування.

На п'ять днів відмовився від прийому їжі і води (єдиний контакт з водою - під час ранкового вмивання, без цього відчував дискомфорт). Шостий день почав пити воду, сьомий день - почав їсти цитрусові, фініки, банани, ківі. На восьмий - термічно оброблену їжу - легкий суп і т. д.
Підсумок - до кінця четвертого дня спала до нормальної температура, зникли хрипи в легенях, кашель і нежить. Суб'єктивно відчувалася фізична слабкість, але сильного бажання їсти не було. До кінця п'ятого дня дедалі сильнішою ставала спрага, тому вирішив голодування припинити. Голова на п'ятий день була світла, та й з хворобливим станом організм впорався сам, без медичних препаратів. Закінчив з бажанням через кілька місяців такий цикл голодування повторити - дуже сподобалося відчуття бадьорості, енергії, бажання працювати, що з'явилося з початком прийому їжі.

Другий випадок

Повторити вирішив в квітні, перед паскою. Самопочуття було нормальним, хотілося повернути той стан бадьорості і енергії, який непомітно через кілька тижнів зник, і зрозуміти, як позначиться голодування на здоровому організмі. Перші три дні - самопочуття дуже добре. Наступні два - наростаюча фізична слабкість, важко було займатися домашніми справами, що вимагали фізичних зусиль. Увечері шостого дня вже пив воду, щоб мати можливість на наступний день нормально рухатися. Знову з голодування виходив обережно.

Для себе зробив кілька висновків:

  • один день в тиждень повинен бути розвантажувальним - або повністю без прийому їжі і води, або лише легка вечеря ввечері (близько 24 годин короткочасного голодування);
  • два-три дні без їжі і води організм переносить легко, раз на півроку можна повторювати, щоб імунна система могла спокійно провести «легкі ремонтні роботи»;
  • в разі нездужання - застуда, респіраторні захворювання - можна пробувати обійтися без медикаментів і спробувати вийти з нього за допомогою 5-7 денного сухого голодування.

Спостереження і висновки суб'єктивні, суто індивідуальні, будь-які рекомендації давати не беруся.

Про що можна впевнено говорити. Сухе голодування протягом декількох днів і подальший вихід з нього дозволяють гостро відчути справжній смак і якість їжі. Надзвичайно смачні звичайні продукти зі свого саду і городу - фрукти, овочі, горіхи, насіння - без солі, без заправок і приправ, без кулінарних шедеврів і хитрощів. Тому з допомогою нетривалого сухого голодування можна легко перейти від солоної звичайної їжі до здорового харчування з мінімальним вживанням солі.

Аргументація доцільності короткотривалого голодування

Довгий час ставлення авторитетних практикуючих лікарів до лікувального голодування було різко негативним. Показовими є відповіді доктора Родіонова, який багато років консультує відвідувачів Російського Медичного сервера, на питання про доцільність голодування. Нижче представлений скріншот фрагменту сторінки сайту:

Goloduvannya_1

Ще один скріншот:

Goloduvannya_2

Звертаємо увагу - 2004 рік. Через 12 років, в 2016 році Нобелівська премія з медицини була присуджена вченому Йошинорі Осумі за роботи, у яких був досліджений механізм аутофагії. Це явище відкрите в 60-их роках ХХ століття, почитати про нього найпростіше в Вікіпедії, а коротке визначення аутофагії може бути таким: це здатність клітин утилізувати продукти розпаду тканин організму, загиблі клітини або бактерії і віруси, знешкоджені імунною системою людини.

Активізують процеси аутофагії такі чинники:

  • короткочасний період голодування;
  • обмеження прийому вуглеводів;
  • інтенсивні фізичні вправи.

Про відкриття Йошинорі Осумі розповідає англомовна публікація.

Те, що аутофагія стимулюється голодуванням, доведено на мишах. Отже, однозначно варто відмовитися від категоричного заперечення користі голодування і чекати результатів проведених у цей час досліджень. Про позитивний вплив короткочасного голодування на організм людини говорить і в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун (бажаючі можуть почитати про це українською мовою тут).

Нам же доречно повернутися до предмету розмови і звернути увагу на слово «короткочасного». Голодування короткочасне триває 8, 16, 24 або 36 годин, при цьому найчастіше людина відмовляється і від прийому їжі, і від води. Голодування протягом декількох днів або тижнів - це голодування тривале.

В даний час проводяться дослідження про вплив тривалого голодування на перебіг різноманітних хронічних захворювань і використанні циклів голодування в терапевтичній практиці. Публікації про результати таких робіт можна зустріти на одному з найавторитетніших світових медичних ресурсів PubMed.gov.  Приклад такої публікації тут.

Наразі  про рекомендації застосування тривалого лікувального голодування з позицій доказової медицини, на думку автора цих рядків, говорити рано./p>