Чавунний посуд

Як користуватись чавунним посудом

Чавунний посуд потрібен у кожній оселі: найкращий плов або гречана каша готуються у чавунному казані, найсмачніша картопля — на чавунній сковорідці. Чавунний посуд потрібен для здоров’я — він віддає у їжу мікрочастинки заліза, якого зазвичай недоотримує з їжею організм людини.
Чавунний посуд сам собою нешкідливий. До чавуну практично нічого не пригоряє за рахунок плівки з масла, яка утворюється на його поверхні.

Але є у чавунного посуду і невеликі мінуси: на ньому може з’явитись іржа, якщо залишити в ньому надовго їжу або воду, він важкий, його не можна мити в посудомийці.

Перш за все чавунна сковорода повинна бути без будь-якого покриття. Якщо сковорода вже прожарена виробником - це добре. Коли ні - потрібно пожарити. Щоби поверхню чавунної сковороди зробити антипригарною, посипають її дно товстим шаром солі і заливають рослинною олією на 1,5 см. Далі розігрівають сковороду, поки масло не стане диміти, акуратно виливають сіль та олію в миску і натирають внутрішню поверхню сковороди бавовняним рушничком, поки вона не стане гладкою.

Для очищення чавуну ніколи не використовується мило або сучасні миючі засоби, щоби не відмити цінну масляну плівку з дна сковороди. Просто під гарячою водою труть посуд жорсткою щіткою і повністю висушують.

Час від часу чавунну сковороду потрібно прожарювати маслом, особливо якщо заіржавіла: рясно змащуєте внутрішню частину посуду соняшниковою олією і ставите на нагріту конфорку. Як тільки з'явився димок — знімаємо, сковорода прожарена, витираємо масло із залишками іржі ганчіркою, сковорода стане як нова.
Час служби чавунного посуду необмежений, і з роками тільки поліпшуються його антипригарні і антикорозійні властивості.

Краще купувати чавунну сковорідку і загалом чавунний посуд вітчизняного виробництва.