Цинк в організмі людини

Цинк дуже потрібний організму людини

Цинк потрібен процесам обміну речовин, потрібен для функціонування ферментної системи (входить до складу більш ніж 300 ферментів і гормонів, зокрема, гормону інсуліну). Цей метал є неодмінною складовою більшості життєво важливих реакцій в організмі людини: він бере участь в побудові різних сполук, таких, наприклад, як білок і цукор, він бере участь у зберіганні та передачі генетичної інформації, впливає на синтез нуклеїнових кислот. Цинк необхідний для засвоєння вітамінів А і В6, для підтримки нормальної концентрації вітаміну А в плазмі.

Особливо важливий високий рівень цього мікроелементу в організмі чоловікам через те, що його нестача веде до зниження потенції і захворювань простати.

Основними ознаками його недостатньої кількості в організмі є ламкість нігтів, білі плями на нігтях, тривале загоєння ран і саден, погіршення росту, пам'яті, уваги, ослаблення імунітету.

Цинк в організмі людей середнього і старшого віку

В 2008 - 2010 рр. на інтернет-сторінках, що пропонують купити біологічно активні харчові добавки, з'явилася наведена нижче інформація, джерела якої автор в англомовному Інтернеті не знайшов, тому просто процитує.

У кожної людини вище ключиці розташований маленький орган, який називають вилочковою залозою, яка управляє роботою імунної системи протягом усього життя людини. На жаль, з віком вилочкова залоза, велика і потужна в молодості (при народженні вона навіть більша, ніж серце), стискається і втрачає свою силу. Постійне зменшення в розмірах починається незабаром після пубертатного періоду, а до шістдесяти років вилочкова залоза - не більше як привид самої себе, який свідчить про швидкий занепад всієї імунної системи. Це стиснення вилочкової залози - один з найяскравіших ознак старіння. Смертність від грипу у віці сімдесят років у тридцять п'ять разів вища, ніж в десять років, каже доктор Адлер, імунолог з Національного інституту старіння США.

Донедавна фахівцями повільне виродження вилочкової залози, яка відповідає за більшу частину зниження імунітету, вважалося незворотнім наслідком старіння.

Досліди доктора Фабріса (Італія) показали, що щоденні низькі дози цинку на 80% відновлюють функції вилочкової залози. «Цинк пробуджує вилочкової залози від сплячки» - говорить доктор Фабріс. Якщо відновити запаси цинку, вважає дослідник, можна повернути назад стрілки імунної системи і підняти ефективність вилочкової залози до рівня набагато більш молодого організму. Французькі дослідники давали групі людей з будинку перестарілих у віці від 73 до 106 років по 20 мг цинку в день. Активність їх вилочкової залози всього за пару місяців зросла на 50%. Практично всі випробовувані раніше страждали від нестачі цинку.

Згідно з даними Адміністрації харчування і лікувальних препаратів США, рекомендована денна доза цинку для дорослого чоловіка дорівнює 15 мг. Дослідження показали, що з їжею в організм надходить приблизно 8,6 мг цинку, тобто, більш ніж половина потрібної кількості. Вам буде не вистачати цинку, якщо ви вживаєте з їжею менше, ніж 2400 ккал в день, недоїдаєте м'яса або їсте багато клітковини (вегетаріанці), а також якщо вам понад п'ятдесят і здатність засвоювати цинк у вашого організму знижена.

Зазвичай для відновлення функцій вилочкової залози і збереження дієздатності імунної системи достатньо щоденної дози 15-30 мг цинку. Однак людям старшим 75 років, а також спортсменам і людям, які виконують важку фізичну роботу, можуть знадобитися дози 50 мг або більші.

Цинк в продуктах харчування

Однозначний висновок із вищесказаного: в нашій їжі необхідна достатня кількість продуктів, що містять цинк. Продукти, що містять цинк - це в першу чергу м'ясо, птиця і морепродукти (зокрема креветки і морська капуста - ламінарія), сири, соя. Овочі, що містять такий важливий мікроелемент - буряк, помідори, часник, імбир, гарбузове насіння. До зернових продуктів з високим вмістом цинку можна віднести бобові, деякі крупи, пророщену пшеницю, пшеничні висівки, насіння соняшнику, кукурудзу. Фрукти і ягоди також містять його у значній кількості - малина, чорниця, апельсин.

Однак організмом людини засвоюється тільки невелика частина цинку, що знаходиться в продуктах (його засвоєнню перешкоджає алкоголь, надмірне надходження в організм фосфатів та естрогенів - читаємо Вплив естрогенів на статеву природу організму чоловіка). Тому звертаємо увагу на вміст наведеної нижче таблиці.

Вміст_мікроелементу_в_продуктах_харчування