Користь харчових волокон

Про користь харчових волокон або чому фрукти та овочі слід з'їдати цілком

Вчені давно знають про користь харчових волокон в овочах і фруктах, зокрема про те, що вони очищають кишечник. Але лише нещодавно дослідники з'ясували, що ці волокна виконують в організмі людини ще одну дуже важливу функцію: вони також доставляють в кишечник антиоксиданти, котрі запобігають утворенню ракових пухлин. Як повідомляє 9 News, дане відкриття належить Аннелінн Падайяччі з Університету Квінсленда.

Фрукти та овочі слід з'їдати цілком

Вивчивши відходи фабрики, що виробляє соки, вона прийшла до висновку, що велика кількість антиоксидантів - поліфенолів, котрі, як вважалось, є в овочах і фруктах і котрі ми можемо отримати з соками, приєднана, насправді, до волокон овочів та фруктів. Потрапляючи в кишечник, харчові волокна вивільняють сполуки, які захищають організм людини від клітинних ушкоджень.

Приміром, у чорній моркві, багатій поліфенолами, 80% корисних сполук можна знайти саме в волокнистих частинах моркви. У зв'язку з цим вчена рекомендує їсти фрукти та овочі цілком, аби харчові волокна принесли користь організму: віддали йому такі потрібні антиоксиданти. Або ж, як варіант, споживати соки з м'якоттю - у відфільтрованих соках корисного для здоров’я мало що залишається.

Зараз вчені хочуть дізнатися, чи можливо використовувати харчові волокна овочів та фруктів для доставки і вивільнення ліків в кишечнику. Не виключено, що вони знайдуть ідеальний спосіб доставки лікувальних препаратів в кишечник, що дозволить захистити ліки від руйнівного середовища шлунку.