Ожиріння - причини та історія

Ожиріння і надмірна вага - причини та історія

Ожиріння та надмірна вага - це не лише безпосередня загроза здоров'ю людини, це і постійний психологічний дискомфорт, невдоволеність собою, зрештою дуже часто - це життя, що не склалось, не було таким цікавим та щасливим, яким мало б бути. Та не завжди було так. У цього явища, що набуло планетарного масштабу і вже безпосередньо загрожує здоров'ю усього людства, є причини та історія виникнення. Ще у 2013 році Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) заявила, що 27,6% громадян США страждають, акцентуємо, не надмірною вагою, а, власне, ожирінням. За оцінкою цієї організації 3/4 американського населення, ймовірно, будуть такими вже в 2020 році.

Простежити динаміку можна на прикладі кількох країн (джерело - http://www.oecd.org/health/49716427.pdf).

Динаміка_1

Динаміка_2

Реалії 2016 року. Шотландія. Близько 65% дорослих і понад 30% дітей мають надлишкову вагу (http://www.scotsman.com/news/failure-to-tackle-obesity-threatening-country-s-prosperity-1-4037733).

Шотландський_школяр

Шотландський школяр (джерело - https://en.wikipedia.org/wiki/Obesity_in_the_United_States). Схожих фотографій з різних країн в Інтернеті за декілька хвилин можна назбирати сотні.

Історія проблеми

Американські вчені Paul von Hippel і Ramzi Nahhas відстежили дані по дитячому ожирінню за 60 років (від 1930-х) і прийшли до висновку, що його збільшення почалося з дітей, народжених в 1970-х і 1980-х роках. Вони виявили низький і стабільний рівень серед дітей, народжених в 1930 році, таким він залишався у 40, 50, 60, і частково 70-х роках, а потім швидко піднявся в 1980-х і 1990-х роках.

Вони також простежили зростання ІМТ молодих чоловіків, призваних до армії (ІМТ - індекс маси тіла, про його обчислення - у статті Ожиріння - статистика і географія). За сто років між громадянською війною в США і першими національними обстеженнями в 1960-х роках середній індекс маси тіла виріс приблизно на 1.5 пунктів (це близько 10 фунтів для сучасної людини середної висоти). У той же час тільки за 20-річний період між 1980 і 2000 роками ІМТ молодих чоловіків зріс на 2,3 пунктів ІМТ (приріст близько 16 фунтів ваги). Іншими словами після 1980 року середній ІМТ юнаків збільшується більш ніж в сім разів швидше, ніж швидкість приросту, яка спостерігалася протягом попереднього століття.

Це призвело дуже багатьох дорослих і дітей на поріг ожиріння за вражаюче короткий час (викладено за матеріалами http://freakonomics.com/2013/07/23/the-history-of-obesity-revisited/)).

Перші дискусії про зростання надмірної ваги почалися в 60-і роки ХХ століття. В 70-ті роки проблема почала широко вивчатися, у 80-і роки була заснована Міжнародна асоціація з вивчення ожиріння - IASO (http://www.worldobesity.org/who-we-are/history/).

Нас цікавлять причини зростання надлишкової ваги, тому подивимося на таблицю з матеріалами Центрального Розвідувального Управління (США), де відображене її поширення серед населення країн світу станом на 2008 рік (https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2228rank.html):

Статистика_2007_2008

Інформацію за 2002-2003 роки можна знайти на http://www.nationmaster.com/country-info/stats/Health/Obesity

Відмітимо, що половина відміченого росту відмічена в період з 1980 по 2000 рік (за 20 років), а друга половина - за 8 років, у період з 2000 по 2008 рік.

Наведена вище таблиця містить певний матеріал для аналізу. Країни світу з найвищим рівнем поширення цього явища не є обов'язково найбагатшими або найбільш розвиненими. США і Великобританія займають відповідно 18-е і 43-е місця в списку World Factbook CIA (ЦРУ), що вказує на відсутність прямого зв'язку між ожирінням і економічним статусом країни. Перші 9 місць займають невеликі острівні держави, такі як Американське Самоа, Острови Кука, Кірібаті, Палау і т.д. Приблизно чотири з кожних п'яти громадян цих країн мають надлишкову вагу. Ймовірна причина в тому, що майже всі продукти ці держави імпортують, вони дорогі, а мережі закладів швидкого приготування їжі пропонують дешеву і зручну альтернативу.

Привертають увагу високі місця Мексики і США у показаній таблиці. В цих країнах дешеві і легко доступні багаті калоріями промислово вироблені продукти харчування, які замінили овочі та цільнозернові харчові продукти.

У близькосхідних країнах - Кувейті, Катарі, Лівії, Саудівській Аравії, Єгипті - 75 відсотків населення має надлишкову вагу, більш як третина страждає ожирінням. Можливо, це викликано поєднанням дуже високої денної температури (до 40 градусів Цельсія), що обмежує «природну» фізичну активність (ходьбу, біг) зі стрімким зростанням в останні роки мереж західних ресторанів швидкого харчування і досить високим рівнем добробуту.

У країнах Південно-Східної Азії, Африки і Східно-Середземноморського регіоні ожиріння серед жінок майже вдвічі перевищує поширеність його у чоловіків. Викликано це і фізіологією жіночого організму, і економічними, і соціальними чинниками.

Ймовірні причини стрімкого зростання надмірної ваги у частини населення земної кулі

Проста логіка змушує шукати причини в тому, що з'явилося в побуті і способі життя людської спільноти в 70-90 роки XX століття. Основних ймовірних причин дві.

Промислово оброблені продукти харчування. Вони дешеві, зручні для використання, через те що готові або вимагають мінімальних зусиль для приготування. Одночасно в них консерванти, барвники, транс-ізомери жирних кислот, десятки технологічно необхідних компонентів, здебільшого синтезованих.

Сучасна побутова хімія, з якою ми контактуємо щодня, щогодини і щохвилини, оскільки все, чим ми користуємося, у що ми одягнені, на чому ми спимо - все оброблено з її застосуванням.

Звернемо увагу на нижню частину таблиці ЦРУ. Діапазон значень дуже великий - у 2008 році поширеність ожиріння серед жінок коливалася від 1,4% (0.7-2.2%) в Бангладеш і 1,5% (0.9-2.4%) на Мадагаскарі до 70,4% (61.9-78.9%) в Тонга і 74,8% (66.7-82.1%) в Науру. Серед чоловіків ожиріння було близьким до 1% в Бангладеш, Демократичній Республіці Конго і Ефіопії, і було найвищим в Островах Кука (60,1%, 52.6-67.6%) і Науру (67,9%, 60.5-75.0%). Останні місця займають країни, більша частина населення яких веде традиційний спосіб життя і забезпечує себе звичними продуктами харчування.