Селен в продуктах харчування. Топ 10 продуктів з селеном

Селен в продуктах харчування. 10 продуктів з найбільшим вмістом

Селен в продуктах харчування - це єдине джерело отримання нашим організмом важливого для здоров’я мінералу. Щоденна потрібна організму доза (DV - daily value) - 70 мкг. Слід пам'ятати, що вміст будь-якого мікроелементу в продукті значно змінюється в залежності від наявності мікроелементу в грунті, у якому продукт харчування був вирощений.

Цей мікроелемент перш за все необхідний для правильного функціонування щитовидної залози, для захисту від вільних радикалів та раку. Селен-залежні ферменти мають протизапальні властивості, вони потрібні для синтезу ряду важливих гормонів, зокрема важливого тиреоїдного гормону Т4. Імунний захист організму проти вірусів та інших патологічних чинників значно посилюється при наявності достатньої кількості цього мінералу. Постійна наявність належного вмісту селену в продуктах харчування суттєво зменшує ризик ракового захворювання та смертність від раку.

Дефіцит мінералу в організмі людини може бути причиною:

  • болю в м'язах і суглобах;
  • нездорового волосся;
  • дистрофічних змін нігтів;
  • порушення функцій печінки;
  • чоловічої безплідності.

У довгостроковій перспективі багаторічна сильна нестача мікроелементу може навіть призвести до хвороби Хашимото, при якій власна імунна система організму атакує щитовидну залозу.

Водночас його надлишок може викликати неприємний запах з рота, діарею, можлива навіть втрата волосся.

Рейтинг продуктів харчування з високим вмістом селену

1. Бразильський горіх (Per Cup - для чашки, Per Ounce - для унції = 28 грам, µg - мкг, DV - daily value - денна потреба)

В_продуктах_бразильський_горіх

2. Устриці приготовані (Per Oyster - для однієї устриці, Per 3 oz - для 3 унцій, µg - мкг, DV - daily value - денна потреба)

В_продуктах_устриці

3. Тунець приготований (Per Ounce - для унції = 28 грам, Per 3 oz - для 3 унцій, µg - мкг, DV - daily value - денна потреба організму в селені)

В_продуктах_тунець

4. Хліб з цілісного зерна (Per Slice - для скибочки, Toasted - тост, підсмажений, µg - мкг, DV - daily value - денна потреба)

В_продуктах_хліб

5. Насіння соняшника (Per Cup - для чашки, Per Ounce - для унції = 28 грам, µg - мкг, DV - daily value - денна потреба)

В_продуктах_соняшник

6. Свинина (приготована свинна вирізка) (Per 3 oz - для 3 унцій, Per Chop - для біфштексу, µg - мкг, DV - daily value - денна потреба)

Селен_в_продуктах_свинина

7. Яловичина (стейк нежирної яловичини) (Per 3 oz - для 3 унцій, Per Steak - для стеку, µg - мкг, DV - daily value - денна потреба організму в селені)

В_продуктах_яловичина

8. Курка і Індичка (Per 3 oz - для 3 унцій, Per Cup Chopped - для шматка, µg - мкг, DV - daily value - денна потреба)

В_продуктах_курка

9. Гриби печериці (шампіньони) (Per Cup Sliced - для чашки нарізані, Per Mushroom - для гриба, µg - мкг, DV - daily value - денна потреба)

В_продуктах_гриби

10. Цільне зерно жита (Per Cup - для чашки, Per 3 oz - для 3 унцій, µg - мкг, DV - daily value - денна потреба)

В_продуктах_жито

Звичайно, він є і в інших продуктах харчування: майже в усіх видах горіхів, квасолі, горосі, грибах, часнику, цибулі, салі, пивних дріжджах. Однак ще раз скажемо, що немає простих способів визначення вмісту селену в їжі. Дві ділянки землі, віддалені одна від одної лише на 2 кілометри, можуть відрізнятися за вмістом цього мінералу в тисячу разів. Інтенсивне землеробство, ерозія ґрунту і кислотні дощі вносять свій внесок у збіднення ґрунту і, в кінцевому рахунку, того, що ми їмо. Тому до харчових таблиць, які вказують склад поживних речовин в різноманітних продуктах харчування, слід ставитися з певною часткою недовіри.